top of page

Vegan Korean fried chicken

Veruit mijn favoriete gerecht uit Korea. In die gojuchangsaus mag je me dopen, baden en begraven. Ik maakte 'm plantaardig zodat iedereen kan meegenieten.

Vegan korean fried 'chicken'

​Bereidingstijd: 30 minten

Aantal: 2 personen

Ingrediënten


Fried chicken

- 150 gr oesterzwammen

- 3 tenen knoflook

- neutrale olie

Beslag

- 100 gr bloem

- 1 el maizena

- 1 tl bakpoeder

- 200 ml water

- zout en peper

- zonnebloemolie om in te frituren

Koreaanse zoet-pittige saus

- 3 el gojuchang (Koreaanse hot pepper paste)

- 4 el ketchup

- 3 tenen knoflook, fijngesneden

- 3 el agavesiroop

- ½ el basterdsuiker

- 2 el sojasaus

- 2 el appelciderazijn

- zonnebloemolie om in te bakken


Garnering

- sesamzaadjes

- bosui

Benodigdheden

- keukenpapier

- pan om in te frituren

- fijne rasp (optioneel)

 

Bereiding

  1. Scheur de oesterzwammen in grove stukken van +/- 3 cm. Rasp of snijd 3 tenen knoflook fijn. Meng de stukken oesterzwam, knoflook, wat olie en flink wat zout en peper in een kom. Zet apart.

  2. Verwarm ondertussen een (frituur)pan met zonnebloemolie tot 180 graden. Meng in een aparte kom de bloem, maizena, bakpoeder, water en flink wat peper en zout tot een dun beslag.* * Het is verleidelijk om het beslag wat dikker te maken. Echter, resulteert dit in één grote deegbol. Het beslag moet de consistentie van melk hebben.

  3. Haal de gemarineerde oesterzwammen door het beslag en frituur ongeveer 5 minuten in de hete olie. De oesterzwammen zijn klaar wanneer ze donker en knapperig zijn. Haal uit het vet en laat uitlekken op keukenpapier.

  4. Snijd 3 tenen knoflook fijn. Zet een klein pannetje op het vuur. Fruit hierin de knoflook met 2 eetlepels zonnebloemolie op laag vuur. Voeg hierna de gojuchang, ketjup, agavesiroop, basterdsuiker, sojasaus en appelciderazijn toe. Meng en laat inkoken tot een dikke saus. Zet apart.

  5. Voeg de saus toe aan de gefrituurde oesterzwammen en mix door elkaar. Snijd ondertussen de bosui zeer fijn. Serveer de oesterzwammen op een bord en garneer met sesamzaadjes en de bosui.

Pro tip: proef de saus. Meer zout? Sojasaus. Meer pit? Extra gojuchang. Wat zuurder? Appelciderazijn.


Vegan korean fried 'chicken'





bottom of page