top of page

Spaanse tortilla

Hét recept voor een aardappeltortilla, of op z'n Spaans: tortilla de patatas. Het is een simpel recept met maar 3 ingrediënten en toch weten maar weinig mensen de edele kunst van het bakken van een aardappelomelet. Na zo'n 200 tortilla's in mijn leven gedraaid te hebben, deel ik met liefde mijn (familie)recept.

tomatensalade met burrata en pesto

​Bereidingstijd: 45 minuten

Aantal: 1 tortilla (12 personen)


Spaanse tortilla

- 700 gr aardappelen, geschild en in dunne plakken

- 500 gr gele uien, in dunne halve ringen - 6 middelgrote eieren - 7 gr zout - 200 ml milde olijfolie

benodigdheden

- pan met anti-aanbaklaag + sluitende deksel

- bord dat groter is dan de pan

 

Bereiding

  1. Giet 100 ml olijfolie in een pan op laag vuur. Voeg de aardappelen en uien toe en doe de deksel op de pan. Gaar het geheel zo'n 30 minuten tot alles zacht is. Roer tussentijds door en zorg dat het niet bruin bakt. Laat kort afkoelen.

  2. Klop de eieren met het zout in een grote kom. Voeg het afgekoelde aardappel-uienmengsel toe en mix door elkaar. Breek grote stukken aardappelen op.

  3. Giet 50 ml olijfolie in een pan op hoog vuur. Giet het aardappel-eimengsel in de pan en bak zo'n 2 tot 5 minuten (afhankelijk van hoe zacht je de binnenkant van de tortilla wilt).

  4. Leg een bord op de pan. Draai de hele pan om terwijl je het bord stevig tegen de pan blijft drukken. De tortilla ligt nu, als het goed is, op je bord.

  5. Schenk de overgebleven olijfolie in de pan. Schuif de tortilla voorzichtig terug in de pan om de onderkant te bakken. Dit duurt weer zo'n 2 tot 5 minuten.

  6. Druk het bord opnieuw tegen de pan en draai de pan om. Je kunt de tortilla warm of koud eten.

Note 1: een Spaanse tortilla heeft helemaal niets te maken met de Mexicaanse variant. Niet belangrijk voor het recept, moest me wel van het hart.

​Note 2: de grootte van de pan heeft invloed op de tortilla. Houd je jugosa (zachte binnenkant). Bak de tortilla in een kleine (maar hoge) pan.

Note 3: je kunt zo'n beetje alle kliekjes verwerken in een Spaanse tortilla. Voeg gegrilde paprika, stukjes chorizo of kaas toe en geef er een eigen twist aan.

Comments


bottom of page