Traditionele kimchi maken? Dat kan dus makkelijk thuis. Hiervoor gebruik je gochugaru (Koreaanse pepervlokken), Chinese kool, zout en wat tijd en liefde. Heerlijk tussen een tosti of als bijgerecht.
Bereidingstijd: 2,5 uur + 2 weken wachttijd |
Ingrediënten
Zelfgemaakte kimchi
- 2 Chinese kolen
- 8 el gochugaru (Koreaanse pepervlokken)
- 8 el keukenzout
- 4 bosuien, in ringen - 40 gr gember
- 10 tenen knoflook
- 2 grote wortels, in dunne repen
- 6 el vissaus, gebruik goede kwaliteit
Benodigdheden kimchi
weckpot van 2,5L en een GROTE bak
Bereiding
Steriliseer de weckpot door deze 15 minuten uit te koken in water. Zorg dat de pot volledig onder water staat. Laat de pot uitlekken op een schone theedoek.
Haal de bladeren van de Chinese kool één voor één los en was de bladeren grondig met water. Verwijder lelijke bladeren. Snijd de kool in eetbare stukken van 5 cm en verwijder hierbij de harde, witte kern.
Stop de gesneden kool in een grote bak. Voeg 8 grote eetlepels zout toe aan de kool en masseer dit goed in. Voeg nu water toe aan de bak, zodat de kool volledig onderstaat. Laat de kool 2 uur trekken in het water en hussel om het half uur om.
Maak ondertussen een dikke kimchi-pasta door de knoflook, gember, vissaus en gochugara fijn te malen in een keukenmachine. Voeg eventueel een paar eetlepels water toe als het te droog is om te mixen.
De kool moet inmiddels zacht zijn geworden. Was de gezouten kool onder de kraan. Zorg hierbij dat je al het zout goed afspoelt. Laat de kool uitlekken en knijp er voorzichtig het overtollig water uit.
Mix de gewassen kool, de bosui en winterpeen in een grote kom. Voeg hier de gochugara-pasta aan toe en mix alles grondig door elkaar*. Dit is de basis van je kimchi. * Gebruik eventueel handschoenen wanneer je niet de rest van de dag met rode handen wilt rondlopen.
Stop de kimchi in de gesteriliseerde weckpot. Druk het geheel flink aan. Zorg dat je ongeveer 2 cm vrijlaat tot aan de deksel om 'overlopen' te voorkomen.
Start het fermentatieproces door de kimchi 3 dagen op kamertemperatuur buiten de koeling te bewaren. Als het goed is zie je in deze periode ‘bubbels’ ontstaan. Ontlucht de kimchi om de dag door de deksel van de weckpot te openen.* Druk de kimchi aan en sluit de weckpot weer.** * Doe jezelf een lol en vergeet niet te ontluchten. Door het fermenteren komen er gassen vrij die maar al te graag hun weg naar buiten zoeken. ** Vergeet de kimchi niet aan te drukken. Het vocht zakt tijdens het fermenteren naar de bodem van de pot. Wanneer je kimchi niet volledig onder water staat kan deze gaan schimmelen.
Zet de kimchi na 3 dagen in de koelkast en laat hier nog 14 dagen fermenteren. Je zult merken dat de smaak van de kimchi intenser wordt naarmate je 'm langer laat staan. In de koeling kun je de kimchi minimaal 3 maanden bewaren.
Note 1: voor het eerst fermenteren is spannend. Gelukkig is de kans dat er iets misgaat klein. Werk vooral schoon. Zolang jouw creatie zuur ruikt en je geen schimmel ziet zit je goed. Note 2: proef de kimchi om de week. Persoonlijk vind ik 'm het lekkerst na 2 tot 3 weken. Maar mocht je ongeduldig zijn kun je 'm al na 3 dagen eten. |