top of page

Basisrecept: pitabroodjes maken

Zelfgemaakte pitabroodjes maken in de pan? Simpel. In dit recept voegen we Griekse yoghurt toe voor een extra zacht resultaat.

pitabrood maken

​Bereidingstijd: 30 + 70 minuten

Aantal: 4 pitabroden

Ingrediënten

Pitabrood

- 250 gr bloem

- 85 gr lauwwarm water

- 90 gr yoghurt

- 7 gr instant gist

- ½ el zout

- ½ el suiker

- neutrale olie

 

Bereiding

Zelfgemaakt pitabrood

  1. Los de gist en ½ eetlepel suiker op in 85 gr lauwwarm water. Laat staan tot het mengsel begint de schuimen. Zeef de 250 gram bloem in een aparte kom. Haal hier 4 eetlepels bloem uit en zet apart. Voeg de yoghurt, het zout en het actieve gistmengsel aan de bloem toe en kneed tot een bol. Wanneer het deeg te plakkerig wordt om te kneden, voeg dan wat van de 4 eetlepels extra bloem toe.

  2. Smeer de deegbol in met een neutrale olie. Leg ‘m in een schone kom, dek af met een theedoek en laat 60 minuten rijzen totdat-ie in omvang verdubbeld is.

  3. Haal na 60 minuten het deeg uit de kom. Rol het deeg tot een worst en snijd in 4 gelijke stukken á 100. gram. Maak van elke stuk een bol. Laat deze 10 minuten rusten onder een theedoek.

  4. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot schijven van ongeveer 10 centimeter. Je merkt nu dat het deeg nog 'terugtrekt' naar zijn oorspronkelijke vorm. Laat het uitgerolde deeg daarom opnieuw 2 minuten rusten onder een theedoek. Bestuif je werkblad hierna opnieuw en rol het deeg uit tot schijven van 20 cm.

  5. Verwarm een pan op hoog vuur. Leg het deeg in de hete pan. Na 30 seconden begint het deeg te ‘bubbelen’, dat is het moment waarop je het omdraait. Als het goed is blaast het deeg zich nu op tot een bol. Bak beide zijden nog zo’n 1 minuut en herhaal per brood.


Note 1: gebruik genoeg bloem tijdens het uitrollen van je deeg. Wanneer je dit niet doet loop je de kans dat het deeg blijft plakken aan je blad. Hierdoor ontstaat er een ‘gat’ in het brood waardoor het niet meer zal opblazen in de pan.


Note 2: de pitabroodjes kun je invriezen na het afbakken. Dus maak er direct wat meer. Voor gebruik stop je ze even in de broodrooster en je kunt eten.
pitabrood maken
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page