top of page

Kokos-bananenbrood met frosting

Is dit het allergezondste bananenbroodrecept? Nee. Maar dan had je wel voor een cracker met hüttenkase gekozen. Is dit het allerlekkerste recept? Possibly. En wil je nu écht geen geraffineerde suikers gebruiken, mag je dat verruilen voor honing.

Kokos-bananenbrood

​Bereidingstijd tosti: 15 minuten

Wachttijd: 50 minuten

Aantal: 1 bananenbrood

Ingrediënten


Kokos-bananenbrood

- 350 gr (volkoren)bloem

- 100 gr roomboter, op kamertemperatuur

- 80 gr lichte basterdsuiker óf 5 el honing

- 4 rijpe bananen (circa 400 gr puree) + 1 banaan voor decoratie (optioneel)

- 50 gr kokosrasp

- 150 ml kokosmelk

- 3 eieren

- ½ el zout

- 1 tl bakpoeder

- 1 tl baking soda

- 1 tl kokosextract

- handje noten (optioneel)

Kokos-roomkaas frosting (optioneel)

- 100 gr roomboter, op kamertemperatuur

- 250 gr kwalitatieve roomkaas

- 50 gr suiker

- 2 el kokosrasp

- ½ tl kokosextract

Benodigdheden

Mixer, ingevette cakevorm

 

Bereiding

Kokos-bananenbrood

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Pureer de bananen. Je hebt circa 400 gr bananenpuree nodig. Meng de kokosmelk en het kokosextract door de puree en zet apart.

  2. Klop de boter samen met de basterdsuiker. Breek de eieren één voor één en mix tot een luchtig mengsel.

  3. Meng de bloem, het zout, bakpoeder en baking soda in een grote kom. Voeg hier het bananen- en botermengsel aan toe. Mix dit voorzichtig met de hand tot alle bloem is opgenomen.* * Meng de droge en natte ingrediënten met de hand. Doe je dit met een mixer ontwikkelen er te veel gluten in het beslag. Dit resulteert in een compact, bijna rubberig bananenbrood.

  4. Hak de noten fijn en bestrooi met wat bloem*. Meng de bebloemde noten door het beslag. Giet het beslag in de ingevette cakevorm. Optioneel: snijd een extra banaan door midden en decoreer het brood. * Dit laagje bloem zorgt voor extra 'grip'. Zo zakken de noten niet naar de bodem van je brood.

  5. Bak het bananenbrood 50 minuten op 180 graden Celsius. Check na 50 minuten met een satéprikker of je bananenbrood klaar is. Haal uit het bakblik en laat afkoelen op een bakrooster. Decoreer met kokosrasp.

Kokos-roomkaas frosting

Omdat het weekend is. Of juist doordeweeks. Omdat je er zin in hebt. Omdat je indruk wilt maken op je schoonmoeder. Of omdat je - net als ik - geen kans voorbij laat gaan om extra kokos naar binnen te werken. Hieronder het recept voor de frosting:

  1. Klop de roomboter luchtig met een mixer. Voeg de roomkaas toe en klop mee. Voeg hierna de poedersuiker, kokosrasp en kokosextract toe. Meng eerst met een garde of lepel en klop daarna door het beslag met een mixer.

  2. Smeer het roomkaasmengsel over de bovenkant van het afgekoelde bananenbrood. Decoreer met wat extra kokosrasp en serveer.

Note: gebruik (overrijpe) bananen, deze zijn zoeter. Je kunt overrijpe bananen invriezen. Zo kun je ieder moment bananenbrood maken.


Tip: gebruik A-merk roomkaas, deze is steviger. Is jouw roomkaas frosting te dun? Laat 'm dan even opstijven in de koelkast.


Kokos-bananenbrood





bottom of page