top of page

Pita falafel met ingelegde groenten en harissa-yoghurtsaus

Een pita falafel met ingelegde groenten. Dáár kun je me voor wakker maken. Dit recept leert je hoe je thuis snel, smeuïge falafel bakt én de edele kunst van huisgemaakt pitabrood.

Broodje falafel met yoghurtsaus en ingelegde groenten

​Bereidingstijd: 45 minten

Wachttijd: 70 minuten

Aantal: 4 pitabroden

Ingrediënten

Pita falafel

- 4 pitabroden*

- 400 gr falafel*

- 200 gr spinazie

- 100 gr granaatappelpitten

Ingelegde groenten

- ½ wortel, julienne

- ¼ rode kool, julienne

- ½ komkommer, in dunne plakken

- 1 rode ui, in dunne plakken

- 300 ml witte wijnazijn

- 300 ml water

- 1 el suiker

- 1 el zout

Harissa-yoghurtsaus

- 5 el yoghurt

- 1 el harissa

- 1 teen knoflook, fijngesneden

- mespunt zout

Pitabrood*

- 250 gr bloem

- 85 gr lauwwarm water

- 90 gr yoghurt

- 7 gr instant gist

- ½ el zout

- ½ el suiker

- neutrale olie

 

Bereiding

Zelfgemaakt pitabrood

  1. Los de gist en ½ eetlepel suiker op in 85 gr lauwwarm water. Laat staan tot het mengsel begint de schuimen. Zeef de 250 gram bloem in een aparte kom. Haal hier 4 eetlepels bloem uit en zet apart. Voeg de yoghurt, het zout en het actieve gistmengsel aan de bloem toe en kneed tot een bol. Wanneer het deeg te plakkerig wordt om te kneden, voeg dan wat van de 4 eetlepels extra bloem toe.

  2. Smeer de deegbol in met een neutrale olie. Leg ‘m in een schone kom, dek af met een theedoek en laat 60 minuten rijzen totdat-ie in omvang verdubbeld is.

  3. Haal na 60 minuten het deeg uit de kom. Rol het deeg tot een worst en snijd in 4 gelijke stukken á 100. gram. Maak van elke stuk een bol. Laat deze 10 minuten rusten onder een theedoek.

  4. Bestuif je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot schijven van ongeveer 10 centimeter. Je merkt nu dat het deeg nog 'terugtrekt' naar zijn oorspronkelijke vorm. Laat het uitgerolde deeg daarom opnieuw 2 minuten rusten onder een theedoek. Bestuif je werkblad hierna opnieuw en rol het deeg uit tot schijven van 20 cm.

  5. Verwarm een pan op hoog vuur. Leg het deeg in de hete pan. Na 30 seconden begint het deeg te ‘bubbelen’, dat is het moment waarop je het omdraait. Als het goed is blaast het deeg zich nu op tot een bol. Bak beide zijden nog zo’n 1 minuut en herhaal per brood.

Pita vullen

  1. Doe ondertussen de fijngesneden groenten in een kom en voeg hier het water, zout, de azijn en suiker aan toe. Zet weg.

  2. Maak een saus met de yoghurt, de harissa en een fijngesneden knoflook. Voeg naar smaak zout toe.

  3. Vul de verse pita’s met falafel, de ingelegde groenten, spinazie, granaatappelpitten en de harissa-yoghurtsaus. Maak af met verse peterselie.

Tip 1: gebruik genoeg bloem tijdens het uitrollen van je deeg. Wanneer je dit niet doet loop je de kans dat het deeg blijft plakken aan je blad. Hierdoor ontstaat er een ‘gat’ in het brood waardoor het niet meer zal opblazen in de pan.

Tip 2: wil je je falafel naar een hoger niveau tillen? Gebruik dan gedroogde kikkererwten (zoals 't heurt) en laat deze 24 uur wellen in water. Je hoeft ze dan niet meer te koken maar maalt ze direct met de rest van de ingrediënten in de keukenmachine. Dit komt de structuur ten goede, maar kost je wel wat extra voorbereiding.Broodje falafel met yoghurtsaus en ingelegde groenten
Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page