top of page

Vegan chocolademousse met sinaasappel

Mijn moeder heeft een gezonde verslaving aan de combinatie sinaasappel en chocolade. Onder lichtelijke dwang deze variatie gemaakt voor het kerstdiner. Nu maak ik 'm op elke zon- en feestdag omdat ik er zelf verliefd op ben.

Vegan chocolademousse met sinaasappel

​Bereidingstijd: 15 minten

Wachttijd: 60 minuten

Aantal: 2 personen

Ingrediënten


Chocolademousse

- 1 klein blikje kikkererwten op water (ongeveer 100 ml aquafaba)

- 1 el citroensap

- 3 el kristalsuiker

- 100 gr extra pure chocolade (85%)

- 1 sinaasappel

Benodigdheden

handmixer, (steel)pan, grote kom, 2 glazen, rasp

Bereiding

  1. Maak het blikje kikkererwten open. Vang het vocht (aquafaba) op en bewaar de kikkererwten voor iets anders.

  2. Klop de aquafaba op met een mixer. Beetje bij beetje de suiker en citroensap toevoegen. Snijd de sinaasappel door midden en voeg ook het sap van de have sinaasappel toe. Blijf kloppen tot er stijve pieken ontstaan. Dit kan 5 à 10 minuten duren. Zet apart.

  3. Chocolade au bain-marie smelten: zet de (steelpan) op het vuur met een klein laagje water erin. Zet een (glazen) kom op de pan zonder dat deze het water raakt. Snijd ondertussen de chocoladereep in kleine stukken.

  4. Doe de fijngesneden chocolade in de kom en laat smelten. Voeg naar smaak sinaasappelrasp toe. Blijf roeren tot het geheel gesmolten is. Laat 5 minuten afkoelen op kamertemperatuur. Zorg dat de chocolade vloeibaar blijft.

  5. Familie maken: meng de helft van de opgeklopte aquafaba met de gesmolten chocolade in een grote kom en mix dit tot een homogene massa. Voeg hierna de laatste helft van de opgeklopte aquafaba toe en vouw dit deel voorzichtig door de rest van het chocolademengsel.* * De truc is om voorzichtig te vouwen totdat er geen witte strepen meer te zien zijn maar zónder dat je de lucht uit het beslag slaat.

  6. Verdeel het chocolademengsel over 2 glazen en zet minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven. Rasp voor serveren nog een klein beetje sinaasappelschil over de mousse.

Note: het geheime ingrediënt van deze chocolademousse is aquafaba. Aquafaba is het vocht waarin kikkererwten worden gekookt. Door aquafaba op te kloppen met een stabilisator (in dit geval suiker en citroensap) gedraagt het zich hetzelfde als eiwit.


Vegan chocolademousse met sinaasappel


bottom of page