top of page

Aubergine uit de oven met couscous en hot honey

Je kunt alle kanten op met aubergine. In dit recept poffen we 'm in de oven met couscous en hot honey. Hot wat? Hieronder leg ik het haarfijn uit.

aubergine uit de oven met couscous

​Bereidingstijd: 10 + 40 minuten

Aantal: 2 personen

aubergines - 2 aubergines

- 4 el olijfolie

- 3 tl za'atar

- 2 knoflooktenen, fijngehakt

- zout en peper couscous

- 100 gr couscous

- scheutje olijfolie

- 50 gr feta + extra voor garnering

- handje gehakte amandelen

- handje rozijnen

- 1 teen knoflook

- 6 el Griekse yoghurt

- zout en peper


topping

- 4 el honing

- harissa

- 50 gr granaatappelpitten

- 1 takje peterselie


benodigdheden

- rasp

 

Bereiding

  1. Bereid de couscous volgens aanwijzing.* Meng de gegaarde couscous met een scheutje olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Dit doe je volgens de klassieke methode overigens niet door het te wellen in kokend water maar door de couscous te stomen. Hier vertellen ze daar meer over.

  2. Wel de rozijnen ondertussen in lauwwarm water. Laat uitlekken en meng door de couscous samen met de gehakte amandelen en 50 gram verkruimelde feta. Breng de Griekse yoghurt in een aparte kom op smaak met 1 teen geraspte knoflook, zout en peper.

  3. Doe de honing met een ½ eetlepel harissa* in een magnetronbestendig kom. Verwarm dit voorzichtig in de magnetron voor 30 seconden zodat de honing vloeibaar wordt en je het gemakkelijk kunt mengen. * Gebruik meer of minder harissa naar smaak.

  4. Aubergines gaar? Trek de aubergines dan open en laat kort uitlekken. Voeg daarna alles samen op je bord. Leg de couscous onderop. Leg hierop de gepofte aubergine. Schep 3 eetlepels yoghurt in de aubergine, verkruimel hierover de feta. Maak af met een paar eetlepels hot honey, granaatappelpitten en fijngehakte peterselie.


Note: hot honey (hot, als in pittig) is een hype. In Amerika voegen ze het zo'n beetje overal aan toe: pizza, dessert of chicken wings. In wezen is hot honey niet meer dan honing met daarin hete pepers. Dit kun je maken door de honing zachtjes in te koken met pittige pepers. Dit duurt ongeveer een uurtje. Wij nemen een afsnijroute: we mengen een paar eetlepels honing met een pittige pasta, verwarmen dit kort en mengen het tot hot honey.


aubergine uit de oven met couscous
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page