Zomerse tiramisu met perzik en limoncello

Een zomerse tiramisu met twee van mijn favoriete ingrediënten: perzik en limoncello. Dat is een recept voor succes.

Nagerecht, 6-8 personen
Bereidingstijd: 30 minuten + 2,5 uur wachttijd

Ingrediënten
 

Tiramisu

- 4 verse eieren

- 500 gr mascarpone

- 100 gr + 2 el suiker

- 200 gr lange vingers

- 2 verse perziken

Perziksaus

- 8 halve perziken in blik, op siroop

- 2 takjes tijm

- scheutje limoncello

Benodigdheden

- staafmixer

- (hand)mixer

- garde

Bereiding perziksaus

 1. Snijd de perziken in blik in blokjes. Doe deze in een steelpan met 2 eetlepels suiker. Voeg hier een citroenschil en 2 takjes tijm aan toe. Bewaar de siroop uit het blik, deze heb je later nodig.
   

 2. Kook de perzikblokjes 15 minuten in. Verwijder hierna de citroenschil en tijm uit de pan en mix de perziken met een staafmixer tot dikke saus. Laat 30 minuten afkoelen in de koelkast.

Bereiding tiramisu

 1. Wanneer de saus bijna afgekoeld is kun je aan de slag met de tiramisu. Splits hiervoor de eieren. Klop het eigeel met de helft van de suiker (50 gram) schuimig. Dit duurt zeker 5 minuten.
   

 2. Roer de mascarpone los met een vork en meng door het schuimige eigeel, gebruik hier eventueel een garde.
   

 3. Maak de gardes van je handmixer goed schoon en gebruik een schone kom. Klop hierin het eiwit. Wanneer het eiwit schuimig wordt voeg je stap-voor-stap de overige suiker (50 gram) en sap van een ½ citroen toe. Klop het eiwit zo'n 8 minuten tot er stijve pieken ontstaan.
   

 4. Voeg ¼ van het opgeklopte eiwit toe aan het eigeel en mix goed door met een garde. Hierna vouw je voorzichtig de rest van het eiwit door het eigeel tot het één geheel is. Haal ondertussen de perziksaus uit de koelkast.
   

 5. Doe 200 ml van de overige persiksiroop in een kom en voeg hier een (flinke)* scheut limoncello aan toe. Doop hierin de lange vingers.

  *  I don't judge.

   

 6. Bouw de tiramisu op. Begin met een laagje lange vingers, daarna een laag perziksaus en daar overheen het mascarpone-mengsel. Herhaal dit tot alles op is, en eindig met een laag mascarpone. Zet de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
   

 7. Was de verse perziken en snijd deze in dunne plakjes. 'Marineer' de perziken in de overgebleven siroop uit blik met limoncello en zet weg in de koelkast. Leg de gemarineerde perziken nét voor het serveren op de tiramisu. Anders dondert de hele bende in elkaar.

Note: in tegenstelling tot tiramisu uit de supermarkt, gebruiken we in dit recept rauwe eieren. Gebruik daarom verse eieren. Door de rauwe eieren en limoncello is dit recept niet geschikt voor zwangere vrouwen.