Sushiburger met rijst-katsu, zalm en pittige mayonaise

Een sushiburger met gefrituurde rijst, zalm, wakame en pittige mayonaise. Rijst-katsu is overigens zó lekker dat ik niet begrijp waarom gepaneerde een gefrituurde rijst niet al langer 'een ding' is.

Diner, 2 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten
 

Rijst-katsu (burgerbroodjes van gefrituurde rijst)

- 200 gr sushirijst

- scheutje sushi-azijn (4 eetlepels rijstazijn + 2 eetlepels suiker + 1 eetlepel zout)

- 100 gr panko (Japans broodkruim)

- 2 eieren

- zout en peper

- zonnebloemolie om in te frituren

Sushiburger

- 170 gr sushi-kwaliteit zalm zonder huid

- 50 gr wakame (zeewiersalade)

- 6 radijsjes, in plakken

- gesneden rode kool

- 100 ml mirin

- 100 ml rijstazijn

- 1 avocado

- 1 komkommer

- 6 el Japanse mayonaise

- 1 el srirachasaus

- norivellen

Benodigdheden
bakpapier, thermometer, keukenpapier, bakkwastje

Bereiding rijst-katsu

 1. Meng 50 ml mirin en 50 ml rijstazijn in een kom. Leg hierin de plakjes radijs. Zet apart.
   

 2. Bereid ondertussen de sushirijst volgens aanwijzing. Voeg hier een scheutje sushi-azijn aan toe. Dit maak je door 2 eetlepels suiker en 1 eetlepels zout op te lossen in 4 eetlepels rijst-azijn en te verwarmen in een pannetje. 
   

 3. Verdeel de rijst in 4 delen en vorm de tot stevige, gelijke rijst-katsu's (burgerbroodjes) en leg ze op bakpapier. Gebruik hiervoor eventueel een bakje of bakring*. Verwarm ondertussen de zonnebloemolie in een diepe pan of frituur tot 180 graden celsius.

  * Ik gebruikte een klein, vierkant bakje. Hier drukte ik de rijst stevig in aan. Het bakje kieperde ik om (met een flinke tik) op bakpapier op het aanrecht. De rijst laat als het goed is gemakkelijk los. 

   

 4. Klop de eieren los in een kom. Voeg de panko toe in een aparte kom en breng op smaak met zout en peper. Smeer de rijstbroodjes voorzichtig in met een beetje ei* en druk aan met panko. Herhaal voor de andere kant. 

  * dompel de broodjes niet in de kom met ei, maar smeer ze in met een bakkwastje met een kleine hoeveelheid ei. Anders vallen ze uit elkaar.

   

 5. Frituur de rijst-katsu ongeveer 4 minuten in de hete olie totdat ze bruin en krokant zijn. Draai ze halverwege om. Laat uitlekken op keukenpapier.

Bereiding sushiburger
 

 1. Snijd de komkommer met een dunschiller in lange plakken. Snijd de zalm en avocado in dunne plakjes. Haal de radijs uit het zuur en laat uitlekken. Meng de Japanse mayonaise met de sriracha tot pittige saus. 
   

 2. Bouw de sushiburger op: begin met onderop een rijst-katsu. Leg hierop plakken komkommer, ingelegde radijsjes, rode kool en plakken zalm. Smeer hier 2 eetlepels pittige mayonaise overheen. Maak de burger af met plakjes avocado, wakame-salade en eindig met een rijst-katsu. 
   

 3. Knip de nori-vellen op maat en gebruik om de burger mee in te pakken. Serveer direct.

Note: omdat we de zalm rauw eten is het belangrijk om te zorgen dat je sushi-kwaliteit zalm gebruikt van een betrouwbare bron. Kies liever voor een viswinkel dan de supermarkt.