top of page

Gyoza (gebakken dumplings)

Gyoza (spreek uit: gjo-zah) is de Japanse variant op de Chinese dumpling. De gevulde deegpakketjes worden eerst krokant gebakken en daarna gestoomd. Vandaar het pseudoniem 'potstickers'. Wij vullen ze met garnaal of helemaal veganistisch met oesterzwam en wortel.

vegan gyoza vulling

​Bereidingstijd: 20 + 10 minuten

Aantal: 15 gyoza


Ingrediënten gyoza met garnaal, 15 stuks

- 15 gyoza-vellen (diepvries)

- 200 gr gepelde garnalen

- 1 bosui

- 2 bladeren van een Chinese kool

- ½ el geraspte gember

- 1 el maizena

- ½ el sesamolie

- 2 el sojasaus

- 1 el mirin

- 1 teen geraspte knoflook

- 1 el crispy chili oil (optioneel)*

- zonnebloemolie om in te bakken Vegan gyoza, 15 stuks

- 15 gyoza-vellen (diepvries)

- 200 gr oesterzwam

- 1 bosui

- 2 bladeren van een Chinese kool

- ½ el geraspte gember

- 1 el maizena

- ½ wortel

- ½ el sesamolie

- 2 el sojasaus

- 1 el mirin

- 1 teen geraspte knoflook

- 1 el crispy chili oil (optioneel)*

- zonnebloemolie om in te bakken Dip - sojasaus

- sesamolie of crispy chili oil* Garnering - bosui, in dunne ringen

- sesamzaad

 

Bereiding

  1. Ontdooi de gyoza-vellen buiten de koelkast. Wanneer deze volledig zijn ontdooid kun je ze gemakkelijk van elkaar halen. Niet eerder doen, dan scheuren ze. Heb ik geprobeerd. Is zonde.

  2. Snijd alle ingrediënten (garnaal/bosui/Chinese kool of oesterzwam/bosui/Chinese kool/wortel) zo fijn mogelijk. Meng deze ingrediënten met de sesamolie, sojasaus, mirin, geraspte knoflook en gember en voeg naar smaak crispy chili oil toe. Voeg 1 el maizena toe en kneed het geheel tot een plakkerige massa. Mocht het te droog zijn voeg je een paar eetlepels extra water toe.

  3. Vul de ontdooide gyoza-vellen met een grote eetlepel van de zojuist gemaakte vulling. Maak de randen van het gyoza-vel nat en vouw dicht. Hoe je dat een beetje deskundig doet, zie je hier.

  4. Verhit zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur. Leg de gyoza in de pan en bak ze op één kant in 5 minuten bruin. Voeg hierna een ½ glas water toe. Doe de deksel op de pan en stoom de gyoza in 5 à 10 minuten gaar.

  5. Maak ondertussen de dipsaus: meng de sojasaus naar smaak met wat sesamolie of crispy chili oil. Garneer de gyoza met bosui en sesamzaadjes en serveer direct.


Note 1: gyoza kun je perfect invriezen. Stop de dichtgevouwen gyoza in een afsluitbare zak in de vriezer. Je hoeft ze niet eerst weer te ontdooien wanneer je ze wilt bereiden.


Note 2: afhankelijk van de grootte van de gyoza-vellen kun je er behoorlijk wat van de vulling in stoppen. Hoe meer vulling, hoe lekkerder. Wel wat moeilijker dichtvouwen.


vegan gyoza vulling
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page