Gepofte aubergine met couscous en hot honey

Je kunt alle kanten op met aubergine. In dit recept poffen we 'm in de oven met couscous en hot honey. Hot wat? Hieronder leg ik het haarfijn uit.

Diner, 2 personen
Bereidingstijd: 15 minuten + 45 min wachttijd

Ingrediënten
 

Aubergines

- 2 aubergines

- 4 el olijfolie

- 3 tl za'atar

- 2 knoflooktenen, fijngehakt

- zout en peper

Couscous

- 100 gr couscous

- scheutje olijfolie

- 50 gr feta + extra voor garnering

- handje gehakte amandelen

- handje rozijnen

- 1 teen knoflook

- 6 el Griekse yoghurt

- zout en peper

Topping

- 4 el honing

- harissa

- 50 gr granaatappelpitten

- 1 takje peterselie

Benodigdheden

rasp

Bereiding aubergine

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maak een kruidenmengsel van 4 eetlepels olijfolie, 3 theelepels za'atar, 2 fijgehakte knoflooktenen, zout en peper. 
   

 2. Snijd de aubergines in de lengte, zo'n 2 centimeter, in en trek ze daarna een beetje open. Zorg dat je de aubergines níet te ver opentrekt.* Smeer de aubergines van binnen en buiten in met het kruidenmengsel.

  * Doordat je de aubergines niet volledig opensnijdt 'vang' je de warmte in de aubergine en pof je 'm in z'n eigen jasje.

   

 3. Leg de aubergines in de voorverwarmde oven en pof ze 45 tot 50 minuten. Ze zijn gaar wanneer ze zacht aanvoelen wanneer je er op drukt.

Bereiding couscous
 

 1. Bereid de couscous volgens aanwijzing.* Meng de gegaarde couscous met een scheutje olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

  Dit doe je volgens de klassieke methode
   overigens niet door het te wellen in kokend water maar door de couscous te stomen. Hier vertellen ze daar meer over. Overigens ben ik niet van de couscous-politie, dus kies wat jij fijn vindt.
   

 2. Wel de rozijnen ondertussen in lauwwarm water. Laat uitlekken en meng door de couscous samen met de gehakte amandelen en 50 gram verkruimelde feta. Breng de Griekse yoghurt in een aparte kom op smaak met 1 teen geraspte knoflook, zout en peper.
   

 3. Doe de honing met een ½ eetlepel harissa* in een magnetronbestendig kom. Verwarm dit voorzichtig in de magnetron voor 30 seconden zodat de honing vloeibaar wordt en je het gemakkelijk kunt mengen.

  * Gebruik meer of minder harissa naar smaak.

   

 4. Aubergines gaar? Trek de aubergines dan open en laat kort uitlekken. Voeg daarna alles samen op je bord. Leg de couscous onderop. Leg hierop de gepofte aubergine. Schep 3 eetlepels yoghurt in de aubergine, verkruimel hierover de feta. Maak af met een paar eetlepels hot honey, granaatappelpitten en fijngehakte peterselie.

Note: hot honey (hot, als in pittig) is een wereldwijde hit. In Amerika voegen ze het zo'n beetje overal aan toe: pizza, dessert of chicken wings.

In wezen is hot honey niet meer dan honing met daarin hete pepers. Dit kun je maken door de honing zachtjes in te koken met pittige pepers. Dit duurt ongeveer een uurtje. Wij nemen een afsnijroute: we mengen een paar eetlepels honing met een pittige pasta, verwarmen dit kort en mengen het tot hot honey.